top of page

Praktijk voor holistische gezondheidsbegeleiding

Ieder mens is uniek in de beleving van zijn of haar welzijn. Klachten die voor de ene persoon banaal voelen, kunnen voor iemand anders overheersend zijn. Daarom is elke aanpak altijd zeer persoonlijk. Meer dan twintig jaar ervaring in het begeleiden van mensen op zoek naar gezondheid en welzijn zorgen ervoor dat ik snel de nodige signalen oppik. Het kijken vanuit een anders perspectief onthult vaak de kern van de oorzaak. Dit multidisciplinair aanpakken is een vrije keuze en engagement, met mooie resultaten als gevolg.  

Integrale Voetreflexologie

Zwangerschapsreflexologie

Fertilteitsreflexologie

Aromatherapie

De voeten zijn boodschappers: 

ze vertellen mij hoe het 

werkelijk met je gaat. 

Lees meer...

Zwanger worden is niet altijd zo vanzelfsprekend. Ondersteuning met reflexologie helpt. 

Lees meer...

Voetreflexologie maakt het
verschil bij allerlei zwangerschapskwaaltjes. 

Lees meer...

Geuren beïnvloeden ons, of we nu willen of niet. Ontdek de kracht van aromatherapie 

Lees meer...

Samen

naar 

meer

balans

Voetreflexologie blijkt een uitgelezen methode om ons informatie te geven over verstoringen, spanningen of blokkades in het lichaam. Je voeten vertellen hoe het gesteld is met jouw energie.

 

Voetreflexologie gaat er van uit dat voeten 

het hele lichaam weerspiegelen.

 

Door de drukpunten en zones op de voeten te bewerken, ontstaat een reactie op een andere plaats in het lichaam. Algemeen stimuleert voetreflexologie het zelfgenezend vermogen. Het kan eveneens gericht zijn naar die plaats waar er pijn of andere ongemakken zijn. Hierdoor kan het evenwicht herstellen.

Integrale Voetreflexologie maakt ook gebruik van de kennis van segmentale verschijnselen, de meridiaanleer, belang van gezonde voeding en levenswijze (stress!), psychologische ondersteuning, oosterse benadering, inzichten in emotionele triggers van ziekte, impact van trauma’s, ...

 

Om jouw klachten ten gronde aan te pakken is een holistische kijk op gezondheid nodig. Die focust op de mens, niet enkel op de klachten.

 

De kracht van echte genezing bestaat uit het zien van het grotere geheel, om vervolgens de dieperliggende oorzaken op te sporen. Hierbij beperk ik me niet tot één of twee vakgebieden, want holistische en integrale gezondheidszorg gaat over meer dan het fysieke. Emotionele, psychische en spirituele processen beïnvloeden diepgaand ons welzijn. Linken leggen tussen deze factoren en verschillende klachten werkt vaak verhelderend. 

Het diepgaand contact via de voeten opent vaak andere gezichtspunten om naar klachten te kijken 

en er daadwerkelijk ook mee aan de slag te gaan.

Integrale voetreflexologie

Mensen bewuster maken van hun lichaam

Voordelen van Integrale Voetreflexologie:

 • Ontspanning en betere slaap

 • Meer vitaliteit en energie

 • Betere doorbloeding

 • Verhoogde afvoer van afvalstoffen, ontgiften

 • Betere immuniteit 

 • Herstellen van de balans

 • Kan ook samen met reguliere aanpak 

 • Werkt ook preventief

Tarief: Integrale voetreflexologie (1u) = 60 euro

‘Het geluk in je leven

hangt af van

de aard van je gedachten.’

(Marcus Aurelius)  

Afspraak
maken?

integrale voetreflexologie
fertiliteitsreflexologie

 

*In juni 2013 haalde ik tevens het postgraduaat Preconceptionele Zorg aan de Thomas More Hogeschool in Turnhout, met een afstudeerproject over “De invloed van voetreflexologie op de fertiliteit bij vrouwen met kinderwens”.

 

Tarief: Fertiliteitsvoetreflexologie (1u) = 60 euro

            Intake (anderhalf uur): 90 euro

Een kinderwens realiseren blijkt niet altijd zo vanzelfsprekend. Er zijn heel veel redenen om hierbij ondersteuning te vragen. 

Deze ondersteuning kan Integrale Voetreflexologie bij kinderwens jou bieden. Omdat vruchtbaarheid niet enkel hormonen betreft. Ook jouw levensstijl, voeding en voorgeschiedenis hebben een duidelijke invloed op jouw vruchtbaarheid. 

Vruchtbaarheidsbehandelingen hebben een zeer lage slaagkans,
en er zijn ook gezondheidsrisico’s voor jou en je baby.
Gelukkig zijn deze behandelingen meestal niet nodig en kan je zelf door
middel van een holistische aanpak je vruchtbaarheid verhogen.

 

Nieuwsgierig? Lees het boek ‘Vruchtbaarder dan je denkt’ of maak een afspraak in de praktijk voor een persoonlijke begeleiding. Hierbij combineer ik reguliere kennis* met een aantal complementaire methoden. Dikwijls net dat wat nodig is om een zwangerschap te bekomen.

 

 

Redenen voor Fertiliteitsvoetreflexologie:

 • Je bent gestresst omdat het na al die maanden maar niet wil lukken om zwanger te worden

 • Je wil graag de oorzaak weten waarom het niet lukt, want de arts zegt dat alles normaal is

 • Je zou behandelingen nodig hebben, maar je weet nog niet goed wat je wil

 • Er zijn cyclusstoornissen, maar je wil er meer van weten

 • Je bent in een fertiliteitscentrum in behandeling en hebt nood aan meer

 • De behandelingen mislukken steeds, en je wil complementair extra inzetten op jouw kinderwens

 • Jullie hebben een kinderwens maar weten niet goed wanneer de vruchtbare dagen zijn

 • Je bent single of lesbisch en weet niet welke mogelijkheden er zijn om zo hormoonvrij mogelijk zwanger te worden

Fertiliteitsreflexologie

samen ervoor gaan

Tarief: Zwangerschapsreflexologie (1u) = 60 euro

Je bent zwanger! Gefeliciteerd! Maar misschien zit je niet op een roze wolk omdat je misselijk bent, angstig, last hebt van je rug of slecht slaapt.

 

Als je zwanger bent, onderga je lichamelijk en emotioneel heel wat veranderingen. Kleine kwaaltjes kunnen de kop opsteken.

In deze periode is het niet steeds eenvoudig om je evenwicht (terug) te vinden. Een professionele begeleiding met voetreflexologie voor zwangeren kan hier een groot verschil maken!

Zwangerschapsreflexologie kan op elk moment van de zwangerschap en ook na de bevalling. Je haalt al voordeel uit sessies die aanvangen vóór de conceptie tot geruime tijd na de geboorte. Een zwangerschapsreflexoloog heeft een specifieke opleiding gehad om te werken met zwangeren. 

Ik werk graag samen met vroedvrouwen om een zo optimaal mogelijke omkadering te bieden.

Ook de baby kan baat vinden uit een aantal korte sessies. Of mama en papa kunnen een aantal technieken aanleren om zelf toe te passen bij hun baby. Laat deze speciale periode in je leven niet zomaar voorbijgaan: maak een afspraak voor een sessie zwangerschapsreflexologie!

.

 

Voordelen van zwangerschapreflexologie:

 • is uiterst doeltreffend is bij het verminderen van stress, spanningen en angsten

 • helpt een beter evenwicht van de hormonen te vinden zodat de optimale omstandigheden voor een fijne zwangerschap en bevalling gecreëerd worden

 • brengt verlichting bij vele kleine ongemakken tijdens de zwangerschap: misselijkheid, rugklachten, liespijn, slapeloosheid, darmproblemen, onevenwicht in het bekken, opgezwollen voeten, enz…

 • helpt bij het verminderen van gifstoffen en vochtophoping

 • kan de baby helpen een goede ligging te vinden

 • voelt fantastisch aan voor de toekomstige of kersverse moeder en kind  

Zwangerschapsreflexologie

Hoe het begon

Voetreflexologie bij zwangeren was vroeger nog niet gekend in België en Nederland. En ik wou zwangere cliënten graag verder helpen. Vandaar dat ik in 2005 naar Engeland trok om bij vroedvrouw Susanne Enzer “Maternity Reflexology” te gaan volgen. Het waren boeiende week-ends en onze samenwerking mondde uit in een boek.  (link naar publicaties)

Door mijn jarenlange ervaring in zwangerschapsreflexologie bouwde ik de nodige expertise op, zowel wat betreft de reguliere als de complementaire benadering. 

Heel wat collega’s-voetreflexologen specialiseerden zich hierin door mijn workshops, en vroedvrouwen zijn ook zeer blij met de aangeleerde technieken.

zwangerschapsreflexologie

Getuigenissen

“ De sessies voetreflex hebben onder meer ervoor gezorgd dat ik geen last had van postnatale stemmingswisselingen. De borstvoeding kwam eerst niet zo vlot op gang. Dank zij voetreflexologie was dit pijnlijk begin snel van de baan. Tot slot hielpen de sessies me geweldig te ontspannen zodat ook andere kwaaltjes uitbleven.”   

M.F.       

Wanneer pas je aromatherapie toe:

 • Als ontspanning

 • Als oppepper

 • Ontsmetting van lucht bij infecties

 • Om ademhaling te vergemakkelijken

 • Bij insectenbeten, brandwonden, …

 • Bij spierklachten of zenuwpijnen

 • Bij infecties of ontstekingen, ook chronische

 • Bij spijsverteringsproblemen

 • Bij circulatieproblemen

 • Bij slaapproblemen, angsten en stress

Lees meer  Groot Handboek Aromatherapie (gratis preview)

We hebben allemaal bepaalde geurherinneringen die ons instant terugzetten in een bepaalde situatie en emotie: de geur van verse koffie bijvoorbeeld kan je terug brengen naar een gezellig sfeermoment van je kindertijd, met het gevoel dat erbij hoort. 

 

Handige marketingmensen maken gebruik van de kracht van aromatherapie en zorgen voor een luchtje in hun winkel waardoor je langer blijft rondhangen en meer koopt. Daarom stuurt men de geur van de broodovens nu even opnieuw door de winkel bijvoorbeeld. Japanse bedrijven gebruiken aromatherapie om werknemers enthousiaster en efficiënter te laten werken. 

 

Ook tijdens een sessie voetreflexologie kan je genieten van de subtiele maar krachtige invloed van deze oliën. 

Naargelang de situatie kies ik een specifieke essentiële olie uit, waarvan ik enkele druppels inwrijf op de voetzool of je laat ruiken.  In elke omgeving zijn essentiële oliën op vele manieren toepasbaar. 

Niet alleen onze gezondheid, maar ook de sfeer vaart er wel bij. 

Aromatherapie

Eigen ervaring en kennis

Uiteraard is kennis van aromatherapie noodzakelijk. Je kan niet zomaar eender welke olie gebruiken voor een bepaalde toepassing. De kwaliteit van de essentiële oliën is eveneens uiterst belangrijk. 

Dergelijke geconcentreerde extracten zijn best van biologische oorsprong.

 

Vanuit dertig jaar ervaring met essentiële oliën
ben ik zeer vertrouwd met hun kracht en impact.

Toen mijn kinderen nog baby waren, gebruikte ik vooral de rustgevende oliën, zoals lavendel (Lavandula angustifolia of de lavandins) en de olietjes die helpen bij verkoudheden en infecties (Eucalyptus radiata of Eucalyptus smitthii).  Ondertussen is de huisapotheek veel uitgebreider en zie ik heel wat van de toepassingen ervan in praktijk en wetenschappelijk onderzoek ondersteund. 

In ons gezin is het routine om bij val, kwetsuur, insectensteek, verkoudheid, tandpijn, buikkrampen, slaapproblemen, vermoeide spieren, slechte spijsvertering, … een geschikte olie uit de aromakast te nemen. Voor onszelf, onze kinderen en kleinkinderen en onze huisdieren. 

Favoriet zijn mijn zelfgemaakte kleitandpasta met essentiële oliën en mijn goudsbloemzalf..  

 

In de praktijk is advies mogelijk over specifieke toepassingen: van verkoudheden, over stressreductie tot exotische reizen-apotheek..Vandaar dat ik ook over deze krachtige essentiële oliën een 

handboek  uitwerkte, samen met dr. Geert Verhelst.: Groot Handboek Aromatherapie. Voor elke kwaal een toepassing: een flesje essentiële olie is nooit ver weg!

 

Een cursus over de werking en toepassingen van aromatherapie kan je vinden bij cursussen 

Hoe gebruik je aromatherapie:

 • Inhalatie (flesje, zakdoek of aerosol)

 • Inwrijven op de huid of massage 

 • In bad

 • Verstuiven in ruimte

 • Innemen (enkel begeleid door arts of aromatherapeut)
   

Wat zijn essentiële oliën:

 • zijn zuivere extracten van planten. 

 • zijn makkelijk en zeer doeltreffend 

 • zijn zeer krachtig en snelwerkend

 • zijn zowel preventief als curatief inzetbaar

 • bij allerlei kwaaltjes, fysiek of emotioneel

Aromatherapie

"De geur is de intelligentie van de bloemen."
(Henry de Montherlant)

bottom of page